Capela Spital din orasul Măcin, judeţul Tulcea

Învățături corecte și învățături greșite despre rugăciune

ÎNVĂȚĂTURI CORECTE ȘI ÎNVĂȚĂTURI GREȘITE DESPRE RUGĂCIUNE

 Când suntem tulburați de gânduri, griji, patimi la rugăciune, trebuie să ne oprim sau să continuăm rugăciunea? Să certăm la rugăciune pe diavolul pentru gânduri? Dacă ne trezim noaptea, putem face rugăciuni în pat?
Nu trebuie să ne oprim, căci tocmai aceasta vrea diavolul, ci să continuăm rugăciunile, rugând pe Dumnezeu să ne izbăvească de cel rău. Dacă nu se poate face rugăciune altfel, e bine și în pat, cu smerenie și credința (în cazul bolnavilor, mai ales).  

Când se citește Psaltirea și cine o poate citi?
Psaltirea se poate citi pe toată perioada anului, în afară de perioada de la Crăciun la Bobotează și de la Înviere la Duminica Tomii. Unii recomandă ca Psaltirea să nu se citească în sâmbete și duminici. O poate citi oricine, dar se recomandă să fie spovedit, să se ferească de păcate și să ducă o viață duhovnicească. Celor care stau încurcați în unele patimi, dracii au puterea să le facă supărări. Așa că se recomandă multă curăție sufletească și trupească; și nu cantitate, psalmi la număr, ci calitate, adică trăire și simțire în smerenie.

Rugăciunea se combină cu închinăciuni, metanii sau se face separat?
Rugăciunea trebuie, în primul rând să fie făcută în liniște, ca să fie simțită, iar metaniile se fac după rugăciune, fie de seară sau dimineață. După fiecare metanie este bine să se zică o rugăciune scurtă: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul” sau „Prea Sfântă Treime, milostivă fii mie păcătosului!”. Metanii poți face în tot timpul când ai posibilitate și liniște. Mai multe informații pe pagina despre metanii și îngenuncheri.

Putem cere la rugăciune boală?
În cazuri deosebite, de neînțelegere cu trupul, dacă nu putem birui anumite patimi și dacă avem evlavie se poate cere boală, dar când vine boala să nu cârtim. E bine însă să cerem altceva, că nu suntem chiar așa de tari să răbdăm boala fără să cârtim. Aceasta este o metodă extremă de a scăpa de păcate. Și nu cumva după ce ne vindecăm, facem din nou păcate?

Cum trebuie să avem ținuta la rugăciune? Poziția, zicem în gând sau cu voce tare, în șoaptă, cu mâinile la piept, la pântece, sau ridicate; de unul singur sau mai mulți?
Îmbrăcămintea pentru rugăciune trebuie să fie cuviincioasă, pentru femei fustă, rochie, să nu fie transparentă, pe cap cu băsmăluță, iar bărbații nu în pantaloni scurți, maiou. Rugăciunea se poate face de unul singur sau mai mulți, în familie. Rugăciunea se poate face în gând sau cu voce tare, și în șoaptă, după cum e locul și cazul. Să alegem modul în care ne putem concentra mai bine la rugăciune. Mâna stângă se ține la piept iar cu dreapta se face semnul crucii și închinăciuni.

Dacă ne sculăm noaptea și vrem să facem rugăciune trebuie să ne spălăm pe față și pe mâini?
Dacă ne sculăm noaptea și vrem să facem rugăciune, e bine să ne spălăm pe față ca să alungăm mai bine somnul.

Să nu te închini pe negură sau după ce se lasă întunericul.
Acestea sunt lucruri fără nici o legătură cu rugăciunea. Cât de frumos îi explică Iisus Hristos femeii samarinence că trebuie să ne închinăm „în duh și adevăr” (Ioan 4;20-24).

După rugăciunea de seară nu mai ai voie să ieși din cameră că nu mai este valabilă rugăciunea.
Vecernia este rugăciunea de seară și după ea mergem acasă. Oare nu au valoare rugăciunile Vecerniei? Nu este adevărat. Faceți rugăciunea oricând - înainte sau după ieșirea din casă, și dacă vă veți ruga cu credință rugăciunile dumneavoastră vor fi primite de Dumnezeu.

Ce este otpustul?
Otpustul sau apolisul este partea de încheiere a oricărei slujbe. Este de 2 feluri: mic și mare. Ceea ce este scris în unele cărți la sfârșitul acatistelor de exemplu, este valabil atunci când acatistul este citit în biserică de către preot. Când citim acasă, nu e nevoie să facem otpustul. Mai putem să zicem în încheierea rugăciunii așa: „Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne și ne mântuiește pe noi, amin!” (de altfel acestea sunt cuvintele așa-numitului otpust mic). Nu este însă obligatoriu să zicem, dar este bine.

Și toate câte veți cere, rugându-vă cu credință, veți primi”. (Matei 21;22)
„Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide”. (Luca 11;9)
„Iar la miezul nopții, Pavel și Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări, iar cei care erau în temniță ascultau”. (Fapte 16;25)
”Rugați-vă neîncetat”. (I Tesaloniceni 5;17)

Share:

Postări recente

Statistici