Capela Spital din orasul Măcin, judeţul Tulcea

Istoria zbuciumată a construirii și existenței bisericii Parohiei Măcin 4 Capela Spital

Deși e nouă, are și această biserică o istorie. A fost construită în anul 2001 din mai până-n noiembrie, din blocuri mici de beton adică așa-numiții blocheți sau bolțari. Locul s-a sfințit pe data de 30 aprilie 2001. La construcție a participat un grup de vreo 50 de credincioși sub îndrumarea preotului Jugănaru Adrian. Perioada construirii acestei biserici a fost una deosebit de favorabilă, deoarece măcinenii doreau foarte mult a doua biserică. De aceea contribuția financiară și materială a lor pentru acest nou sfânt lăcaș a fost impresionantă. 
Inițial această biserică s-a construit ca și capelă de spital. S-a sfințit de către Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului pe data de 30 octombrie 2001. Pe 11 aprilie 2003 Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului a aprobat transferul meu la această biserică, deodată cu acesta fiind transformată în parohie din cauza că Spitalul Orășenesc Măcin avea atunci capacitate de 102 de paturi, din care 25 la pediatrie și 22 la maternitate. Cu această ocazie s-a dat parohiei noastre un sector de 302 case în care locuiau atunci 280 familii ortodoxe, deși oficial s-a zis că sunt 450. Așa se face că biserica noastră are în sector cel mai mic număr de familii dintre toate bisericile din orașul Macin. Puteți vedea mai multe detalii despre sectorul parohiei dând click aici
Cu ajutorul credincioșilor am recompletat inventarul bisericii și am cumpărat: veștminte preoțești, acoperăminte la Sfintele Vase, Sfântul Potir, Sfânta Copie, apoi și celelalte care mai lipseau: vas pentru Sfânta Căldură, linguriță pentru Sfânta Împărtășanie, cununii, candele, cruce de lemn sculptată, cădelniță și următoarele cărți bisericești: Sfânta Evanghelie, 6 Minee, Triod, Cântările Sfintei Liturghii, Catavasier, Vecernier, Molitfelnic, Liturghier.
Tot cu ajutorul credincioșilor s-a făcut și strana pentru cântăreț. S-a tencuit exteriorul bisericii și al clopotniței cu praf de marmură și ciment alb (după cum se poate vedea în fotografiile din albumul cu imagini, erau netencuite). Clopotnița s-a tencuit și prin interior, făcându-se aici și pod din scândură, s-a pus gresie pe jos și eu am făcut instalația electrică. S-a dat cu lac toata lemnăria exterioară a bisericii și clopotniței. S-au vopsit geamurile și ușile. S-au reparat trotuarele de acces în biserică. S-au înlocuit obloanele din scândură de la ferestrele superioare ale clopotniței cu zăbrele speciale, donate de domnul Tudose. S-au făcut din tablă galvanizată de 0,4 mm grosime, doua sfeșnice cu hotă pentru lumânări. Eu am făcut instalație de sonorizare în biserică și clopotniță, nu prea modernă, dar e bună că „merge”, deși este făcută cu ce credeți... cu un magnetofon ZK mai bătrân decât mine! TOATE S-AU FĂCUT DECI NUMAI ȘI NUMAI DIN AJUTOARELE ÎN BANI, MATERIALE ȘI MÂNA DE LUCRU DATE DE OAMENII SIMPLI, DAR IUBITORI DE HRISTOS! 
Poate credeți că am uitat să scriu despre troiță! Nu, că s-ă făcut și așa ceva în fața bisericii noastre. Când am venit ca paroh la Parohia Măcin 4, aici se afla o cruce din lemn sculptată pe un soclu din bolțari, fără acoperiș. Deși nu era momentul, pentru că biserica era nepictată pe jumătate, am hotărât să facem acoperiș acestei cruci, adică troiță. Zis și făcut: a ieșit mult mai frumoasă decât ne așteptam. Am sfințit-o pe 14 octombrie 2003, de Sfânta Parascheva.
Un singur lucru nu s-ar fi putut face însă: să se pună gresie pe jos în toată biserica. Dacă familia Dascălu Gheorghe și Argentina nu ar fi donat gresia, nu s-ar fi putut face aceasta. Dumnezeu să le răsplătească! 
Cu acestea s-au încheiat lucrările mari din anul 2003. 
Inițiativa de a organiza seri duhovnicești în fiecare duminică după-amiază a fost primită cu bucurie de o parte dintre credincioșii care participau la slujbele de la biserica noastră. Astfel începând din luna iulie 2003 activitatea liturgică s-a combinat cu cea catehetică. Catehezele erau precedate de săvârșirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos sau a Paraclisului Maicii Domnului. Temele catehezelor erau propuse de credincioșii participanți pe loc, cel mai des sub formă de întrebări, sau dacă nu exista nici o propunere, treceam la lecturi din Viețile Sfinților și rareori se întâmpla să nu existe ceva care trebuia explicat sau asupra căruia credincioșii să nu ceară lămuriri. 
În februarie 2004, am cumpărat de la Iași un rând de veștminte preoțești negre, Triod și câteva Minee. Prima lucrare din anul 2004 a fost făcută de către mine și este o instalație electrică care decorează catapeteasma, făcută din becuri cu cruce în ele. În aprilie am îndrăznit să creez acest site, spre ajutorul și folosul creștinilor și spre combaterea sectarismului, fiecare sectă având foarte multe site-uri.
La biserică, s-a continuat cu repararea scărilor de la intrarea în biserică și în clopotniță și cu „îmbunătățirea” clopotului. D-l Cirimbei Constantin i-a făcut clopotului nostru o balama solidă, încât acum se poate trage ca orice clopot. I-am făcut apoi și o altă limbă, mai mare în diametru deoarece este larg la gură. Chiar dacă este clopot de vapor, e bun și așa. În luna mai s-a început lucrarea de continuare a picturii bisericii. În august s-a schimbat ușa de intrare de afara în Sfântul Altar (care era din tablă neagră și găurită de rugină) și ușa de la clopotniță (care era din lemn de... plop), înlocuindu-se cu uși metalice moderne. În septembrie am cumpărat: Sfinte Vase aurii, copertă aurie pentru Sfânta Evanghelie, candele pentru icoanele de pe catapeteasmă și mochetă pentru toată biserica. În octombrie, s-a cumpărat de către un grup de femei, un rând de veștminte preoțești albe. Toate acestea în timp ce biserica se picta. Familia Dascălu Gheorghe și Argentina a donat o traversă lungă de 11 m, pe care am întins-o din fața ușilor împărătești până în pronaos. Tot dumnealor au plătit mai bine de jumătate din pictura catapetesmei. Cu vreo două luni înainte de a termina pictura bisericii, adică în octombrie 2004, eu și soția mea am dat cu nitrolac ușile împărătești și diaconești, am așezat mocheta și am reparat băncile din biserică, adică cele care țin loc de strane. 
Anul 2005 începe cu... terminarea picturii bisericii. De asemenea s-a pictat și troița. Pentru a-mi face datoria, am scris la ctitori familiile Dascalu și Iosif și am întocmit pisania (pisanie = ceea ce se scrie la intrarea în oricare biserică pentru a prezenta pe scurt istoricul acesteia). Ținând mouse-ul pe imaginile de mai jos puteți vedea detalii despre locul special de la Proscomidiar unde sunt scriși ctitorii bisericii și imaginea pisaniei. 

Redau mai jos ceea ce nu se poate citi în fotografii: descifrarea numelor ctitorilor scriși de preotul Jugănaru Adrian Ion și textul pisaniei. 

POMENEȘTE, DOAMNE, PE CTITORII:
PREOT ADRIAN ȘI PRESBITERA GEORGETA-LAURA CU FIUL LOR CASIAN JUGĂNARU ȘI PE TOȚI OSTENITORII ȘI BINEFĂCĂTORII ACESTUI SFÂNT LOCAȘ: 

FAM. NECULAI ȘI GEORGETA GORGA
FAM. VASILE ȘI IOANA DABIJA
FAM. ION ȘI VICTORIA CORTEL
FAM. ANTOANETA PAMFIL
FAM. MARIA ȘI IONEL LAIU
FAM. PETRE ȘI VIOLETA TRUCĂ
FAM. DUMITRU ȘI VICTORIA ION
FAM. DUMITRU ȘI VERONICA TOPÂRCIANU
FAM. ANA ROȘCULEȚ
FAM. ION ȘI RODICA DINA
FAM. SANDU GRUIA
FAM. MIRCEA CĂTRUNĂ
FAM. PINA ILIE
FAM. PAUL ȘI FLORENTINA ILIE
FAM. RADU ȘI VIORICA GEORGESCU
FAM. LUCIAN ȘI GAFIA ROATĂ

Textul pisaniei 

CU VREREA TATĂLUI, CU AJUTORUL FIULUI ȘI CU ÎMPREUNĂ LUCRAREA SFÂNTULUI DUH, S-A RIDICAT ACEASTĂ BISERICĂ ÎN ANUL 2001, LA INIȚIATIVA PREOTULUI JUGĂNARU ADRIAN, CU CONTRIBUȚIA CREDINCIOȘILOR DIN ORAȘUL MĂCIN.
A FOST SFINȚITĂ LA DATA DE 30 OCTOMBRIE 2001 DE CĂTRE ÎNALT PREA SFINȚITUL ARHIEPISCOP DOCTOR TEODOSIE AL TOMISULUI, SPRE LAUDA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR PATRU MUCENICI DE LA NICULIȚEL, ZOTIC, ATAL, KAMASIE ȘI FILIP.
TOT LA INIȚIATIVA PREOTULUI JUGĂNARU ADRIAN S-A PICTAT SFÂNTUL ALTAR, TURLA ȘI PLAFONUL ACESTEI BISERICI.
TROIȚA, TENCUIALA EXTERIOARĂ A BISERICII, CLOPOTNIȚEI ȘI PICTURA CATAPETESMEI, NAOSULUI ȘI PRONAOSULUI S-AU FĂCUT CU OSTENEALA PREOTULUI PAROH ISTRATI MARIAN DANIEL ȘI CU SPRIJINUL FINANCIAR AL CREDINCIOȘILOR.
PICTORI: HAUK ARNOLT ȘI ROȘU VASILE.
POMENEȘTE, DOAMNE, ÎNTRU ÎMPĂRĂȚIA TA, PE TOȚI CTITORII ȘI BINEFĂCĂTORII ACESTUI SFÂNT LĂCAȘ! 

În februarie 2005, am cumpărat de la Iași: vas metalic folosit când se umblă cu Boboteaza, cădelniță aurie și două cruci de lemn care vor fi folosite la slujbe. Tot în această lună s-a terminat și pictura troiței și s-a restaurat pictura crucii din Sfântul Altar deoarece nu era executată după erminiile picturii bisericilor ortodoxe.
În septembrie 2005 s-a făcut instalația de gaz metan în biserică (utilizarea), iar în decembrie s-a făcut branșamentul.
Prezența măcinenilor la slujbele săptămânale este bună, cu darul și cu rugăciunile sfinților ocrotitori ai bisericii noastre. Măcinenii sunt mulțumiți de modul cum se săvârșește Sfânta Liturghie, de faptul că la cântare poate să participe toată lumea, de slujba de duminică seara unde pot să mai învețe câte ceva la cateheză, de faptul că facem sărindare. Măcinenii sunt însă și nemulțumiți de amplasamentul acestei biserici când vine vorba de cununii, botezuri și înmormântări. Așa se face că nu vor să vină la noi la biserică pentru a li se oficia cununii și botezuri, iar în privința înmormântărilor se creează discuții contradictorii între rudeniile persoanei decedate, deoarece unii vor să nu ocolească această biserică și preferă slujba la noi, iar alții preferă să li se facă slujba înmormântării la biserica veche din Măcin, deoarece „acolo s-au cununat și s-au botezat”. Această concepție, cât și faptul că avem în sector cel mai mic număr de familii dintre toate cele 4 biserici care sunt în orașul Măcin, fac să se mențină încasările noastre „în limita supraviețuirii”, adică să avem bani doar pentru plata lunară a cheltuielilor curente și a asigurărilor sociale de stat. De aceea a fost și va fi nevoie ca pentru celelalte investiții pe care le-am făcut și avem de gând să le facem, să apelăm la alte surse de venit.
Așa se face că la începutul anului 2006 am solicitat ajutor financiar de la Primăria Măcin. Banii ni s-au alocat începând cu data de 1 iulie 2006, fiind suma de 5.000 de lei noi (50.000.000 de lei vechi), din care am cumpărat 3 convectori FEG cu arzător din fontă și kit de evacuare inclus la prețul de 939,90 lei noi bucata, am plătit restul contravalorii racordării la sistemul de gaze naturale (1.560,32 lei noi), iar din suma rămasă (619,98 lei noi) am cumpărat o parte din cimentul pe care îl folosim la turnarea aleilor de beton din curtea bisericii, adică 36 de saci și furtunul pentru apă necesar la această lucrare.
Pentru a putea efectua mai ușor aceste lucrări, pe 9 august 2006 ne-am racordat la rețeaua de alimentare cu apă a orașului. Cu îngăduința domnului director Chirnogea Constantin al Serviciului Public de Gospodărire Comunală Măcin, care a înțeles problemele noastre financiare, instalația de apă a fost executată de către tatăl meu.
Pe data de 10 octombrie 2006 ne-am apucat de turnatul aleilor de beton. Deoarece în jurul bisericii erau așezate pavele, fără a se fi turnat trotuar de beton așa cum se face în jurul oricărei clădiri, am turnat și acest trotuar de beton de jur împrejurul bisericii. Motivul principal pentru care am făcut aceasta este că în curtea bisericii aveam doar două alei foarte înguste, făcute desigur tot din pavele, printre care crescuseră buruieni. Buruienile fiind înghesuite printre pavele, nu se puteau plivi nicidecum și de aceea în fața bisericii era foarte urât. A fost nevoie de foarte multe materiale: aproximativ 32 tone de nisip și criblură, 150 de metri pătrați de plasă din fier-beton striat și 121 saci de ciment. Banii necesari pe lângă suma mai sus menționată, primită de la Primăria Măcin, au provenit din câteva mici ajutoare de la credincioși, dar cea mai mare parte a banilor a fost din cei economisiți cu mare grijă de mine preotul paroh, de vreo doi ani și jumătate încoace. Dacă nisipul și criblura nu ar fi fost aduse în curtea bisericii de către cineva, fără a cere nici un ban, și dacă ajutorul enoriașilor constând în forță de muncă nu ar fi fost considerabil, nu ne-am fi descurcat nicidecum cu acești bani. Așa se face că pe data de 13 octombrie toți cei aproximativ 230 de metri pătrați de beton în grosime între 8 și 15 centimetri, au fost gata de turnat.
Anul 2007 a început cu confecționarea în luna mai a unui gard din panouri speciale, prinse pe suporți din țeavă galvanizată adusă de tată meu, care de altfel a executat și lucrarea. Tot atunci s-a făcut și poartă separată de intrare în noua curte a bisericii, poartă la care s-a folosit ca material vechiul gard al spitalului. În luna iulie am reușit să organizăm pelerinaj la câteva mănăstiri: Ghighiu, Sinaia, Cheia și Suzana județul Prahova, Predeal și Sâmbăta de Sus județul Brașov, Ciolanu și Barbu județul Buzău. Pentru că s-au terminat puținii bani, toată vara am stat fără alee de ciment în fața porții celei noi, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să economisim ceva și în septembrie s-a făcut și această alee. În decembrie, în urma primirii mai multor donații de la București, adăugând și micile donații de la credincioșii din Măcin, am reușit să înlocuim ușa de la intrarea în biserică, ușă care era din tablă neagră vopsită și cornier, cu ușă metalică modernă.
În anul 2008 am fi stat pe loc cu lucrările dacă nu am fi primit donație de la două femei văduve din Brăila și dacă niște creștini din București nu ar fi donat bani pentru biserica noastră. Din aceste donații am înlocuit în luna iulie cele 19 ferestre ale bisericii care erau din cornier și fereastra de la clopotniță, cu ferestre cu ramă din PVC de culoare maron închis (mahon) și geam termopan și în luna octombrie am construit, din panouri termoizolante montate pe schelet din fier, o clădire anexă cu două camere. Într-una din camere am amplasat pangarul (locul unde se vând lumânări, tămâie, icoane etc.), iar pe cealaltă o folosim ca loc de depozitare pentru diferite obiecte, ca sală pentru cateheze și, ca să se păstreze curățenia în biserică, săvârșim aici și parastasele. Tot aici am adus aparatura necesară pentru ca la serile duhovnicești să putem viziona filme cu tematică ortodoxă și să putem asculta cuvinte ale marilor duhovnici contemporani. Pe data de 26 noiembrie 2008 de ziua Sfântului Stelian, după ce a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Măcin 2, Prea Sfințitul Visarion Episcopul Tulcii a efectuat vizită canonică la parohia noastră.
De asemenea și în anul 2009 am fi stat pe loc cu lucrările dacă nu am fi obținut ajutor de la Primăria Măcin, în valoare de 10.000 lei, pe care i-am folosit integral la confecționarea celor 33 strane pentru credincioși. În total până acum Primăria Măcin a ajutat biserica noastră cu 15.000 lei.
Cu aceste lucrări am încheiat șirul investițiilor majore care trebuiau făcute pentru a asigura o bună desfășurare a tuturor activităților la biserica noastră. „La fix”, putem spune, deoarece de la an la an încasările scad, majoritatea credincioșilor care frecventează biserica fiind în vârstă. Firul vieții decurge așa cum este lăsat de Dumnezeu pentru toți și, unul câte unul, ne îmbolnăvim și sufletele noastre trec la cele veșnice.
Din această pricină, în luna august 2010, acatistele și catehezele susținute în serile duhovnicești pe care timp de 7 ani am reușit să le organizăm duminică seara a fost nevoie să mutăm duminica mai de vreme, adică imediat după slujbă, deoarece pentru tot mai mulți era imposibil să mai parcurgă drumul de acasă până la biserică de două ori într-o zi. Nici aceasta însă nu a fost o alegere potrivită, deoarece vârsta și mai ales starea de sănătate a enoriașilor noștri, adică cele două motive care i-au împiedicat pe aceștia să ajungă la biserică duminică seara, i-au determinat ca după un an să-mi solicite să scot din program acatistul și cateheza. Cu multă părere de rău, începând cu data de 18 septembrie 2011, am renunțat la cateheză, lăsând totuși în continuare acatistul.
Actualmente (anul 2012), cu mila lui Dumnezeu, cu mare greutate și trudă, ne străduim cu puținele resurse financiare asigurate de cele aproximativ 95 familii și văduvi/văduve care plătesc contribuția anuală în valoare de 30 și 20 lei și mai ales de cei 20-25 credincioși care participă regulat la slujbe, să întreținem cele ce constituie proprietatea parohiei noastre. Suntem strâmtorați îndeosebi de plata lunară a asigurărilor sociale (contribuțiile către pensie, sănătate, șomaj) și a impozitelor pe salarii. Spre exemplu, în luna februarie 2012 am plătit 1.022 lei, deși parohia are doar doi angajați (preotul paroh și îngrijitorul), iar dacă nu am fi primit de la bugetul de stat suma de 325 lei, ar fi trebuit să o plătim tot din încasările proprii.
Pe data de 8 martie 2015 a săvârșit prima sa Sfântă Liturghie arhierească în biserica noastră Prea Sfințitul Visarion Episcopul Tulcii.
Ar mai fi nevoie să montăm la biserică sistem de supraveghere video, după cum cere legea, să înlocuim policandrul mare și să mai cumpărăm un clopot, dar acestea vor fi îndeplinite numai dacă va fi voia lui Dumnezeu să găsim fondurile necesare.
Nădăjduim însă ca, pentru rugăciunile Maicii Sale și ale Sfinților Patru Mucenici de la Niculițel, Mântuitorul Hristos să ne dăruiască sănătate și răbdare ca să putem duce crucea acestei vieți.
Mulțumim Ție, Doamne, pentru toate binefacerile Tale dăruite nouă!

DETALII DESPRE CLĂDIREA BISERICII

Lungime totală: 15 m
Lățime în interior: 4,45 m
Înălțime zidărie: 6,50 m; acoperiș 8,30 m; turlă aprox. 11 m
Suprafață: aprox. 75 m pătrați
Lățime în abside: 6,75 m
Lungime pronaos: 3,40 m
Lungime naos: 7,30 m
Lungime Sf. Altar: rază cerc de aprox. 3,50 m
Înălțime pereți pronaos: 4,50 m
Înălțime pereți naos: 6,25 m
Înălțime pereți Sf. Altar: 4,70 m
Înălțime turlă: 3,20 m
Material construcție pereți: bolțari (blocuri de beton, blocheți) cu dimensiunile înălțime 20 cm, lățime 25 cm, lungime 30 cm, dispuși într-un singur rând
Material construcție acoperiș: lemn
Material construcție plafon: șipci bătute pe grinzile din lemn, cu talpa inferioară curbă, peste care s-a aplicat rigips iar pe rigips s-a pictat
Hidroizolație acoperiș: tablă galvanizată cu grosime de 0,3 și 0,4 mm
Tencuială exterioară: stratul 1 mortar din ciment - var; stratul al 2-lea ciment +praf de marmură
Tencuială interioară: stratul 1 mortar din ciment - var; stratul al 2-lea ipsos de zidărie peste care s-a pictat după finisare
Fundație: șanțuri săpate în dreptul pereților, umplute cu pietre mari; fără pernă de balast
Material ferestre: cornier; acestea au fost înlocuite în anul 2008 cu ferestre din tâmplărie PVC cu geam termopan
Material ușă: tablă neagră aplicată pe schelet de cornier; aceste uși s-au înlocuit între timp
Material construcție catapeteasmă: bolțari (blocheți) peste care s-a aplicat tencuiala interioară; ușile împărătești și diaconești sunt din lemn sculptat.

Postări recente

Statistici